HTML

Linkblog

Lobogó blog

Lobogók, zászlók, jelképek és szimbólumok a napi aktualitások tükrében.

Friss topikok

  • Jánoska12: Ha szeretnél a zászlókról színesebb dolgokat belopni a blogodba, akkor már rengeteg könyvet lehet ... (2011.05.04. 11:32) Zászlóbontás

Archívum

2010.02.20. 11:19 lumiere (törölt)

Hogy került az ágaskodó ló a Ferrarikra?

Február 20-án, Enzo Ferrari születésének évfordulóján úgy gondoltam, essen néhány szó az ágaskodó paripa eredetéről.

A Ferrari autók ismert szimbóluma, a Cavallino Rampante egy sárga alapon ágaskodó fekete ló, amely eredetileg Francesco Baracca, az olasz légierő első világháborús hősi pilótájának repülőgépét díszítette. Baracca azért használta az ágaskodó paripát gépein, mert csapata, a Battaglione Aviatori csatlakozott egy lovassági ezredhez. Állítólag egy lelőtt német pilóta gépéről másolta ezt a jelképet, amely tulajdonképpen Stuttgart város címere volt, így végülis a szimbólum eredendően e német városra vezethető vissza. Érdekesség, hogy a Porsche emblémák közepén szintén megtalálható az ágaskodó lovat ábrázoló stuttgarti címer.  

1913. június 17-én Enzo Ferrari, aki akkor még Alfa Romeóval száguldozott, megnyert egy ravennai auróversenyt, és itt ismerkedett meg Baracca édesanyjával, Paolina grófnővel, aki arra kérte, hogy autóin tüntesse fel az emblémát, mert szerencsét hoz. Erre csak 11 évvel később került sor először, egy Spában rendezett 24 órás versenyen. Ferrari nyert, és a fekete lovat megtartotta autóin.

Az embléma kiegészült az olasz zászló színeivel, a zöld-fehér-piros sáv a pajzs tetején kapott helyet. Az S.F. a Scuderia Ferrari, magyarul Ferrari istálló rövidítése. Érdekes, hogy Stuttgart neve szintén az istálló szóból származik.

Az ágaskodó paripa nem csak a Ferrari autók jellegzetessége volt, ezt használta Fabio Taglioni is a Ducati motorokon, mivel Taglioni apja Baraccával együtt harcolt. Miután az embléma a Ferrari védjegyévé vált, a Ducati motorokon többé nem alkalmazták ezt a jelet. 

Hasonló ágaskodó ló látható az Avanti nevű osztrák cég logóján, illetve az Iron Horse kerékpárokon is.

Forrás: http://www.dinesh.com/history_of_logos/car_logos_-_design_and_history/ferrari_logo_-_design_and_history.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ferrari

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://lobogo.blog.hu/api/trackback/id/tr961775448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.