HTML

Linkblog

Lobogó blog

Lobogók, zászlók, jelképek és szimbólumok a napi aktualitások tükrében.

Friss topikok

  • Jánoska12: Ha szeretnél a zászlókról színesebb dolgokat belopni a blogodba, akkor már rengeteg könyvet lehet ... (2011.05.04. 11:32) Zászlóbontás

Archívum

2010.02.20. 11:19 lumiere (törölt)

Hogy került az ágaskodó ló a Ferrarikra?

Február 20-án, Enzo Ferrari születésének évfordulóján úgy gondoltam, essen néhány szó az ágaskodó paripa eredetéről.

A Ferrari autók ismert szimbóluma, a Cavallino Rampante egy sárga alapon ágaskodó fekete ló, amely eredetileg Francesco Baracca, az olasz légierő első világháborús hősi pilótájának repülőgépét díszítette. Baracca azért használta az ágaskodó paripát gépein, mert csapata, a Battaglione Aviatori csatlakozott egy lovassági ezredhez. Állítólag egy lelőtt német pilóta gépéről másolta ezt a jelképet, amely tulajdonképpen Stuttgart város címere volt, így végülis a szimbólum eredendően e német városra vezethető vissza. Érdekesség, hogy a Porsche emblémák közepén szintén megtalálható az ágaskodó lovat ábrázoló stuttgarti címer.  

1913. június 17-én Enzo Ferrari, aki akkor még Alfa Romeóval száguldozott, megnyert egy ravennai auróversenyt, és itt ismerkedett meg Baracca édesanyjával, Paolina grófnővel, aki arra kérte, hogy autóin tüntesse fel az emblémát, mert szerencsét hoz. Erre csak 11 évvel később került sor először, egy Spában rendezett 24 órás versenyen. Ferrari nyert, és a fekete lovat megtartotta autóin.

Az embléma kiegészült az olasz zászló színeivel, a zöld-fehér-piros sáv a pajzs tetején kapott helyet. Az S.F. a Scuderia Ferrari, magyarul Ferrari istálló rövidítése. Érdekes, hogy Stuttgart neve szintén az istálló szóból származik.

Az ágaskodó paripa nem csak a Ferrari autók jellegzetessége volt, ezt használta Fabio Taglioni is a Ducati motorokon, mivel Taglioni apja Baraccával együtt harcolt. Miután az embléma a Ferrari védjegyévé vált, a Ducati motorokon többé nem alkalmazták ezt a jelet. 

Hasonló ágaskodó ló látható az Avanti nevű osztrák cég logóján, illetve az Iron Horse kerékpárokon is.

Forrás: http://www.dinesh.com/history_of_logos/car_logos_-_design_and_history/ferrari_logo_-_design_and_history.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ferrari

Szólj hozzá!


2010.02.18. 22:27 lumiere (törölt)

Türkménbasi szülinapja

 

Február 19. Ma lenne 70 éves minden türkmének atyja, Saparmyrat Ataýewiç Nyýazow, ismertebb nevén Türkménbasi. Születésének napja egyben a nemzeti zászló ünnepe is Türkmenisztánban. Igazából egész februárban ünnepelhetik a zászlót, mivel február a zászló hónapja, amióta Türkménbasi uralkodása alatt a hónapokat és a hét napjait is átnevezte.

Nem ez volt az önimádó diktátor egyetlen furcsa döntése, évről évre lehetett hallani megalomán terveiről, eszement rendeleteiről. Szülővárosában, a türkmén főváros Asgabatban óriási arany szobrot állíttatott saját magáról, amely mindig a Nap felé fordul. A sivatag közepén álló főváros közelében egy jégpalotát is megálmodott, a folyó nélküli városba pedig 13,5 milliárd forintos költségen mesterséges folyót építtetett. Halálának évében egy szökőkúttal kombinált piramist építtetett magának, szintén saját arany szobrával ékesítve.

 

A nemzeti zászló napján emlékezzünk hát meg az ünnepeltről is. A türkmén zászló az egyik legbonyolultabb az összes zászló közül, de egyben az egyik legérdekesebb is szimbolikáját tekintve. Az iszlámot jelképező zöld alapszín és félhold mellett az öt fehér csillag az öt területi egységre és egyben az öt érzékre utal. A zászló bal oldalán függőlegesen elhelyezkedő sáv a türkmén szőnyegek öt legfőbb díszítő elemét foglalja magába, alatta pedig az ENSZ-től kölcsönzött két olajág kapott helyet. A szőnyegek díszítő elemei a címerben is megjelennek, ahogy a félhold is az öt csillaggal. Az iszlámot itt a pajzsként szolgáló zöld nyolcágú csillag testesíti meg. A búza- és gyapotkoszorú, valamint a ló ábrázolása a mezőgazdaság fontosságát hivatott hangsúlyozni. 

 

 

Szólj hozzá!


2010.02.17. 22:05 lumiere (törölt)

Fejlődés, béke és jólét

Ez a három szó az amerikai demokraták jelmondata volt. Nem tudni, van-e köze Afrika legkisebb államának az amerikai demokratákhoz, de a címben szereplő szavakból állt össze Gambia nemzeti mottója is. Az angol "Progress, Peace, Prosperity" magyar fordításban nem nagyon alliterál, de aki tud jobbat, írja le...

Gambia 1965-ben (45 éve) ezen a napon nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól. Lengessük hát meg az ország lobogóját! 

Gambia zászlaját a londoni College of Armsnak köszönheti, 3 fő színből áll, a vörös a Napot, a kék az országon végighúzódó Gambia folyót, a zöld szín a termékeny földet jelképezi. A színek között elhelyezkedő fehér sávok az egység és a béke szimbólumai.

  

Az ország számára fontos mezőgazdaság a címerben is megjelenik kapa és fejsze formájában, sőt a pajzsot tartó oroszlánok kezébe is került egy-egy. Valószínűleg a fejlődésnek elérték már azt a szintjét, ahol a királyt is be lehet vonni a mezőgazdasági munkákba... (Talán ezért van ott jólét?) 

  

A Gambiai Köztársaság Konzulátusának honlapja

Visit the Gambia

Szólj hozzá!

Címkék: afrika mottó zászló címer gambia


2010.02.16. 23:02 lumiere (törölt)

A kétéves Koszovó uniós jelképei

Két éve új állam született a háborúk sújtotta Balkán-félszigeten, ezzel Európa legfiatalabb országa lett. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, az új állam szuverenitását ugyanis Magyarország és az Európai Unió tagállamainak többsége elfogadta, azonban Szerbia, Oroszország, és sok más ország a mai napig nem ismeri el Koszovót önálló államként. 

Koszovó zászlaja és címere minden történelmiséget nélkülöz, az albán kétfejű sasnak nyoma sincs a szimbolikában. A "nemzeti" jelképek leginkább az Európai Unió valamint az ENSZ hatását és befolyását tükrözik. 

Boldog születésnapot, Koszovó!

srbija.blog.hu/2008/02/16/independent_kosova_uj_allam_szuletik

koszovo.egologo.transindex.ro/

 

Szólj hozzá!

Címkék: európa szerbia zászló koszovó címer balkán


2010.02.15. 23:10 lumiere (törölt)

Zászlóbontás

Imádom a zászlókat. A címereket, szimbólumokat, a jelképeket, minden olyan egyszerű formát, amely többet fejez ki önmagánál - több, mint az anyag, amiből van, a közeg, amelyben létrejött. Ettől egy kicsit élnek. Kosztolányi is hasonlóan gondolhatta:

Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló...

A Lobogó blogon érdekességeket, kevésbé vagy jól ismert tudnivalókat, képeket, linkeket szeretnék megosztani veletek a napi aktualitásokat figyelembe véve. Egy-egy ország nemzeti ünnepéhez, egy jeles naphoz, évfordulóhoz, egy fontos eseményhez, rendezvényhez sokféle szimbólum, nemzeti jelkép kapcsolódik, ezeket próbálom közelebb hozni hozzátok. Remélem sikerül... 

 

1 komment

Címkék: évforduló zászló jelkép címer nemzeti ünnep szimbólum